Kesäkukkakauteen koetulla konseptilla

Lehtorannan puutarhalla on tarkka tuntuma asiakkaiden ostohaluihin. Kasvien helppohoitoisuus korostuu ja vihanneserikoisuuksia halutaan jatkokasvattaa.  Sukupolven vaihdoksen myötä puutarha on keskittynyt kesäkukkien tuotantoon. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2025.

Lehtorannan puutarha kukkaloistossaan myyntikauden avautuessa vapun jälkeen.

PUUTARHA-SANOMAT / ASIKKALA

Antti Lehtoranta on jatkanut isänsä, isoisänsä ja isoisoisänsä jalanjälkiä puutarhaviljelijänä Vääksyssä.

– Olin nuorempana tietotekniikka-alan töissä Tampereella ja Espoossa, mutta vaihdoin vuonna 2013 puutarhayrittäjän ammattiin, sillä olihan viljely tuttua, kun olin lapsesta saakka ollut kesätöissä kasvihuoneissa, kertoo insinööriksi opiskellut Antti.

Lehtorannan puutarha sijaitsee Anianpellontiellä tiiviin omakotiasutuksen keskellä.  Vähällä oli, että Anianpelto olisi nyt suurkaupunki ilman puutarhaa. Anianpellon kylä sai nimittäin markkinaoikeudet 300 vuotta sitten ja kehittyi merkittäväksi markkinapaikaksi. Ruotsin kuningas Kustaa III vieraili Anianpellossa ja määräsi, että paikalle olisi perustettava kauppala, mutta kilpailijat Tampere ja Lahti alkoivat kehittyä rivakammin.

Antti toteaa, että ahdasta on nytkin.

– Meidän tontilla on seitsemän kasvihuonetta, joiden pinta-ala on 2000 neliötä. Kaikki rakennuskelpoinen maa on käytetty ja Anianpellontien toisella puolella oleva peltokin on nyt kaavoitettu.


Vuoden myynti 6 viikossa

Lehtorannan puutarhan tuotanto on rajoittunut kesäkukkiin ja amppeleihin, kun Antin vanhempien Väinö ja Riitta Lehtorannan aikaan puutarhalla viljeltiin myös syys- ja joulukukkia sekä tehtiin kukkasidontaa.

– Se oli liian raskas konsepti sekä taloudellisesti että henkisesti, summaa Antti ja kertoo, että viljely alkaa helmikuun viimeisellä viikolla ja tarha tyhjenee kukista kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2025. Lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!